Home | Blog | Poučenie k zubným implantátom

Poučenie k zubným implantátom

Poučenie o dentálnych implantátoch a hygiene dutiny ústnej

Autor: MDDr. Marcel Riznič, PhD.

Trvanlivosť

Hotový chirurgický, stomatologický a zubno-technický útvar v ústach pacienta je vysoko hodnotná, na budúcnosť orientovaná zubná protéza na niekoľko rokov, ak nie desaťročí. Viac ako 90 % implantátov sa v čeľustnej kosti zahojí v priebehu prvých šiestich mesiacov po implantácii a môžu tam zotrvávať niekoľko rokov; ale s predpokladom, že sa u pacienta časom nevyvinú nijaké celkové ochorenia kostí alebo že sa nevyskytnú iné, pred tým netušiace negatívne vplyvné faktory, ako napr. tumory a úrazy. Dlhodobé štúdie dokazujú inkorporácie implantátov viac ako 15, 20 a viac rokov, pričom umelý zubný koreň je stále možné zaťažovať a proteticky použiť. Starostlivosť o implantáty musí byť kvalitná, ako o prirodzené zuby, to že ide o zubné náhrady, neznamená, že starostlivosť nie je nutná. Je dôležité denne dodržiavať správnu ústnu hygienu a dbať na odstránenie zubných povlakov. Suprakonštrukcia si vyžaduje dennú ústnu starostlivosť a polročne profesionálne stomatologické čistenie zubným lekárom. Pri zmene situácie v ústach nepredstavuje použitie implantátov pre novú konštrukciu chrupu žiadny problém. Starý protetický útvar sa odstráni a príslušne k aktuálnej situácii v ústnom otvore sa zhotoví vhodná zubná protéza na prvých implantátoch, prípadne sa zhotoví kombinovane na ďalších vsadených implantátoch. Záruka týkajúca sa trvanlivosti zubnej protézy potom začína odznova.

Rizikové faktory

Aj napriek dodržaniu pravidiel na zavedenie implantátu existuje všeobecné, odborne uznávané riziko neprihojenia a vylúčenia už vhojeného implantátu. Riziko neprihojenia môže súvisieť s celkovým zdravotným stavom, stavom imunitného systému a genetickými dispozíciami konkrétneho pacienta. Na neprihojenie má zásadný vplyv nedodržanie pravidiel stanovených lekárom, fajčenie a nedostatočná ústna hygiena.

Správna starostlivosť o zubné implantáty

Pred implantáciou

Pred ošetrením a chirurgickým zákrokom zavedenia implantátu by sa pacient mal normálne najesť, zákrok sa nemôže vykonať nalačno. Môže užiť aj lieky, ktoré pravidelne užíva. Po zákroku je ďasno z pochopiteľných dôvodov niekoľko dní citlivé, ale lokálnym chladením sa dá predísť jeho opuchnutiu. Treba dbať na nerušené hojenie rany a antibiotickú clonu spolu s podporou tzv. analgézie – kontroly bolesti. Bolestivé oblasti by sa mali chladiť iba zvonka. Obmotajte si utierku okolo chladivého sáčku pred tým, ako si ju priložíte.

Priamo po implantácii

Kým neodznie znecitlivenie, nemali by ste ani jesť ani piť nič horúce. Deň po operácii je vhodné ostať doma v čistom a neinfekčnom prostredí a počúvnuť rady lekára, ktorý zákrok vykonal. Bolestivé oblasti by sa mali chladiť iba zvonka. Obmotajte si utierku okolo chladivého sáčku pred tým, ako si ju priložíte.

Počas prvého týždňa

Vyhýbajte sa telesnej námahe (šport, zohýbanie, zdvíhanie, sauna, atď.) Predbežne sa zrieknite alkoholu, cigariet, kávy, čierneho čaju a mliečnych výrobkov. Po každom jedle si vypláchnite ústa vlažnou vodou, nie však v deň operácie. Čistite si svoje zuby ako zvyčajne, pri implantátoch však buďte obzvlášť pozorný. Nepoužívajte ani elektrickú zubnú kefku ani ústnu sprchu. Podľa možnosti vynechajte Vašu úplnú protézu, ak nezahŕňa oblasť implantátov.

Počas druhého až šiesteho týždňa

Ešte stále by ste sa mali vyhýbať väčšej telesnej námahe a fajčeniu. Čo najpresnejšie dodržiavajte pokyny Vášho zubného lekára týkajúce sa čistenia. Ak by ste mali nosiť snímateľnú protézu, čistite ju po každom jedle. Počas zotavovania sa, treba klásť veľký dôraz na správnu dentálnu hygienu a dôkladnú starostlivosť o ústnu dutinu.

Autor: MDDr. Marcel Riznič, PhD.


Články o zubných implantátoch na našom blogu:

Váš operačný deň - zavedenie zubných implantátov

Operácie, pri ktorej vám budú zavedené zubné implantáty sa nemusíte báť, je potrebné prísť s dobrou náladou a tešiť sa na vaše nové zuby.

Najčastejšie implantologické riešenia, ktoré realizujeme

Existuje viacero možností ako implantologické riešenie využiť. Pozrite si možnosti nahradenia chýbajucích zubov pomocou zubných implantátov.

Časový harmonogram implantácie

Prečítajte si ako prebieha celý postup od prvej konzultácie, implantácie až po nasadenie korunky a váš úsmev.

Často kladené otázky o zubných implantátoch

Odpovede na najčastejšie kladené otázky súvisiace so zubnými implantátmi od naších pacientov.

Poučenie k zubným implantátom

Prečítajte si poučenie o Poučenie k zubným implantátom a hygiene dutiny ústnej od MDDr. Marcela Rizniča, PhD.

Implantologický tím a implantačná terapia

Vo všeobecnosti predstavuje implantačná terapia kombináciu chirurgickej liečby s cieľom umiestnenia implantátov do kosti sánky a čeľuste.

Implantológia a zubné implantáty odborne

Prečítajte si odborný pohľad na implantológiu a zubné implantáty od MDDr. Marcela Rizniča, PhD.


Objednajte sa na bezplatnú konzultáciu!

Objednať sa môžete aj telefonicky na telefónnom čísle 0908 060 221.

Blog o zuboch

To, čo ste chceli vedieť o zuboch, ale nemali ste sa koho spýtať.


Objednajte sa na ošetrenie telefonicky.

Tel 0908 060 221

Adresa
Smetanova 2
(pri starej nemocnici)
040 01 Košice
Lokalizácia
Oproti zmrzline pri Starej nemocnici, budova na rohu ulíc Rastislavova a Smetanova
logo

Stomatologická ambulancia Implant Center v Košiciach

Copyright © 2024 Implant Center. DENTAL CENTER KOŠICE s.r.o.